Помощникът на президента на Руската федерация генерал-полковник Алексей Дюмин е назначен за командване на контратерористичната операция в Курска област. Това съобщиха руски Telegram канали и медии днес, 13 август, като подчертаха, че тази информация все още не е официална.

Назначението стана предишния ден по време на оперативно съвещание при президента на Руската федерация за ситуацията в пограничните райони.

"Във военните среди Дюмин се смята за антикризисен командир на режима на КТО. Преди това неговата кандидатура се обсъждаше като нов министър на отбраната след напускането на Шойгу и като нов началник на Генералния щаб. Но в крайна сметка беше решено бойният генерал да се използва "на полето“. Той има опит в Крим и извън него - има богат опит като губернатор да управлява цивилни райони. Изглежда, че Дюмин ще обедини под свое командване всички военни, охранителни и граждански структури на граничната зона. Според вътрешни лица президентът на Русия вече е дал на Дюмин "няколко важни указания наведнъж“ във връзка с нахлуването на въоръжените сили на Украйна“, твърдят от "Царьград“.

Като важна подробност се споменава, че Дюмин е родом от Курска област и "за него защитата на родната земя е въпрос на чест“.