Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин намекна, че страната обмисля и обсъжда "известно военно сътрудничество“ със Северна Корея, предава американският телевизионен канал CNN, като се позовава на медийни доклади.

Запитан дали е обсъждал военно сътрудничество с лидера на Пхенян Ким Чен-ун по време на срещата им, Путин отбеляза "известни ограничения“ за изпращане на военна помощ на Северна Корея. Но руският президент призна, че има области, отворени за обсъждане и разглеждане, което предполага, че темата ще бъде част от посещението на севернокорейския лидер в Русия.

"Е, има определени ограничения и Русия се съобразява с всички тези ограничения“, увери Путин пред "Россия 1“. "Но има неща, за които, разбира се, можем да говорим, да обсъждаме, да мислим за тях. И тук има перспективи“, добави той.

CNN припомня, че в миналото Ким Чен-ун Ким е подчертавал ролята на военните сателити като средство за защита на националната сигурност и териториалната стабилност и е говорил за тяхната стратегическа стойност при превантивно разполагане на военни сили.

Предоставянето на тази технология на Северна Корея би било в нарушение на международните санкции, които бяха наложени, за да попречат на способността на Пхенян да изгради напълно функциониращи ядрени оръжия и балистични ракети.

Американски официални представители предупредиха, че срещата между Путин и Ким Чен-ун може завърши с решение за доставка от Пхенян на оръжия за Москва, които да бъдат използвани във войната в Украйна. В замяна Русия може да предостави на севернокорейците технология за производство на балистични ракети.