Руският президент Владимир Путин може да обяви номинацията си за нов президентски мандат на откриването на изложението и форума "Россия“ в началото на ноември, пише "Коммерсанть", позовавайки се на източници, близки до президентската администрация.

Изложбата ще се проведе на форума ВДНХ от 4 ноември 2023 г. до 12 април 2024 г. и ще "припокрие“ президентската кампания по отношение на времето. Изложбата трябва да демонстрира "най-важните постижения на Руската федерация в различни сектори на икономиката“. В тази връзка тя ще възроди съветската традиция и ще бъде първото подобно събитие на ВДНХ след разпадането на СССР.

Източникът също така съобщава, че важна част от "идеологическата рамка“ ще бъде идеята за Русия като отделна цивилизация.

"Ние сме велика държава със собствена идентичност, цивилизация, борим се за нашите ценности, семейството е най-важно. Враговете се опитват да ни победят, но ние сме толкова консолидирани, че няма да успеят", цитира го изданието .

Друг събеседник казва, че на избирателите може да се предаде идеята, че Русия е "семейство от семейства“, което демонстрира "истинските ценности на човеколюбието“.

Освен това по време на кампанията за преизбиране на Путин темата за войната в Украйна ще бъде засегната, но тя няма да стане доминираща и ще се споменава "точно толкова, колкото е необходимо“, отбелязват източниците.

Прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че все още  той не е обявил кандидатурата си за президентските избори следващия март, но не вижда конкуренция. Според РИА Новости в Кремъл са убедени, че "никой не може да се мери с Путин“.

Путин има възможност да надмине почти трите десетилетия управление на съветския лидер Йосиф Сталин. Това ще стане, ако той получи нов шестгодишен мандат.