Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин настоя "всички държавни служители в страната да карат отечествени автомобили“, цитира думите му вестник "Коммерсант“.

На среща с ръководители на производствени предприятия руският президент сподели, че министерствата и различните ведомства продължават да купуват чуждестранни автомобили.

"Казах, че това трябва да бъде абсолютно изключено. И всички служители в страната трябва да карат автомобили родно производство“, подчерта държавният глава на Русия.

"Някъде ще бъде по-скромно от преди, това е добре, дори много добре. Цялата тази прекрасна бюрокрация трябва да разбере, че трябва да се стремим към развитието на местни марки, автомобили наше производство и други местни продукти“, добави той. По думите му Русия няма да откаже внос, но "някои основни неща трябва да бъдат ориентирани към местните производители".

На срещата директорът на "АвтоВАЗ“ Максим Соколов помоли Путин да тества новата бюджетна кола на завода - Lada Iskra (трябва да замени Lada Granta).

Изданието припомня, че по-рано Московската градска дума се обърна към властите на столицата с молба за съдействие членовете й да получат служебни автомобили "Москвич“.