Руският президент Владимир Путин се е съгласил да посети Китай, което ще бъде първото му посещение в чужбина, откакто Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му, съобщава Bloomberg, като се позовава на свои източници.

Кремъл подготвя посещението на Путин в Китай за форума "Един пояс, един път“ през октомври, според трима души, запознати с въпроса.

Руският президент е приел поканата на китайския президент Си Дзинпин да присъства на събитието, казва един от източниците.

Според двама събеседници руският президент е готов да посещава само тези страни, където неговите разузнавателни служби могат напълно да гарантират безопасността му, и Китай е едно от тези места.

Путин не е напускал Русия, откакто през март Съдът в Хага издаде заповед за ареста му във връзка с незаконните депортации на украински деца.

Миналата седмица руският лидер пропусна срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, за да не поставя южноафриканския си колега Сирил Рамафоса да избира пред ареста му и излизане от споразумението.

Путин също съобщи на индийския премиер Нарендра Моди, че няма да присъства на срещата на върха на Г-20 следващия месец, въпреки че Индия не е страна по Римския статут, който управлява МНС. Китай също не е подписал Римския статут.

След пълномащабното нахлуване в Украйна Путин посети само съседни страни от бившия Съветски съюз и Иран, който доставя дронове на руската армия.

За последно Путин посети Китай през февруари 2022 г., по-малко от три седмици преди да нареди инвазията. Тогава той посети Зимните олимпийски игри в Пекин и проведе разговори със Си Дзинпин.