Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е провел телефонни разговори с лидерите на Египет, Израел, Иран, Палестинската автономия и Сирия, с които е обсъдил влошаващата се ситуация в Близкия Изток и разрешаването на арабско-израелския конфликт, предава ТАСС.

На изострянето на напрежението в региона бе отчасти посветено оперативно съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия, на което Путин разказа за първите си разговори с близкоизточните си колеги - президентите на Египет Абдел Фатах ас Сиси, Иран - Ебрахим Раиси, Палестинската автономия - Махмуд Аббас, Сирия - Башар Асад. Помощникът на руския президент Юрий Ушаков съобщи за разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху преди полета на Путин за Пекин.

Кремъл предаде съдържанието на разговорите с лидерите на арабските страни и Иран в едно съобщение. В него бе подчертано, че Путин и колегите му са изразили безпокойство от ескалацията на военните действия и страха си от прерастването им в регионална война.

Събеседниците са обърнали специално внимание на хуманитарната криза в Ивицата Газа, спешната необходимост от прекратяване на огъня и хуманитарно примирие за оказване на помощ на всички нуждаещи се. Путин определи всяко насилие срещу цивилни като "неприемливо“.

Причината за обострянето в региона според Кремъл е "дългогодишната стагнация“ в процеса на уреждане. Принципната позиция на Руската федерация е възобновяването на този процес за дългосрочно и справедливо решение на проблема, създаването на независима палестинска държава - мирен съсед на Израел. Русия е готова да засили координацията с всички конструктивни партньори за бързо прекратяване на военните действия, това се предвижда и в проекторезолюцията, внесена в Съвета за сигурност на ООН.

В разговор с президента на Египет Путин отделно е обсъдил помощта на Кайро за евакуацията на граждани на Русия и страните от ОНД от Ивицата Газа.

Според пресслужбата на Кремъл Путин е информирал Нетаняху за преговорите с близкоизточните лидери, както и за стъпките на Русия за нормализиране на ситуацията и предотвратяване на хуманитарна катастрофа в Ивицата Газа. Москва е готова да работи за разрешаване на конфликта с мирни средства, се казва в разпространения текст.

Президентът на Руската федерация изрази съболезнования на семействата и приятелите на загиналите израелци и отхвърли всякакви действия, които превръщат цивилни граждани в жертви.

На свой ред вестник Haaretz съобщи, без да привежда подробности, че основната тема на разговора е била ситуацията около Ивицата Газа.

Според изявление на администрацията на иранския президент случващото се в Ивицата Газа е "израелски престъпления“, които трябва да бъдат прекратени. Смъртта на цивилни може да стане причина за мащабна военна конфронтация в региона, се подчертава съобщението. Сред темите за обсъждане са били още "събитията в Кавказ“.