Руският президент Владимир Путин и китайският държавен глава Си Дзинпин по време на преговорите в Казахстан отбелязаха безполезността на всякакви формати за разрешаване на конфликта в Украйна, ако руската страна не участва в тях. Това съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, фрагмент от чието интервю публикува журналистът Павел Зарубин в канала си в Telegram.

Кореспондентът попита представителя на руския лидер за какво точно разговарят президентите. Песков разкри, че Путин и Си Дзинпин са обсъдили развитието на двустранните отношения и са обменили мнения по регионални въпроси.

"В контекста на Украйна, между другото, безполезността на каквито и да било формати без руско участие беше ясно отбелязана“, подчерта говорителят на Кремъл.

В същото време той посочи, че украинският въпрос не е основният в преговорите между Путин и Си Дзинпин.

От 3 до 4 юли в столицата на Казахстан се провежда среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Освен всичко друго, в него участва президентът на Руската федерация, като в рамките на събитието са планирани редица двустранни срещи с чуждестранни колеги.