Севернокорейският лидер Ким Чен Ун вече е в Русия , преди очакваната и внимателно наблюдавана среща с руския му колега Владимир Путин, съобщава РИА Новости.

Севернокорейският лидер замина от столицата Пхенян в неделя следобед с частен влак, придружен от висши служители, потвърди севернокорейската държавна медия КЦНА във вторник сутринта местно време

В момента влакът пътува на север през Приморски край в Далечния изток на Русия, съобщи РИА.

Не е ясно кога и къде се очаква да се срещнат. Но Кремъл потвърди, че двамата лидери са готови да се срещнат "до дни“, според руските държавни медии, цитирайки говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Двустранните отношения ще бъдат приоритет на разговорите, а в чест на пристигането на Ким е предвидена официална вечеря, заяви Песков, цитиран от ТАСС.

Правителството на САЩ обяви миналата седмица, че такава среща може да се проведе като част от усилията на Русия да намери нови доставчици на оръжия, които да използва във войната си срещу Украйна.

Правителството на САЩ първо предупреди миналата седмица, че Ким може да пътува до Русия, за да се срещне с Путин относно потенциална сделка за доставка на Москва на оръжия за войната в Украйна. Белият дом заяви, че преговорите за оръжия между двете страни "активно напредват“. Потенциалната среща Путин-Ким може също така да доведе до това Пхенян да се сдобие с оръжия под санкциите на ООН.

Двамата лидери се срещнаха за първи път през април 2019 г. в далекоизточния град Владивосток. Съобщава се, че Путин е пристигнал във Владивосток в понеделник, за да присъства на Източния икономически форум.