Президентът на Русия Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещнаха на космодрума Восточний в руската далекоизточна Амурска област, предава ТАСС.

Влакът на севернокорейския лидер спря на релсите близо до сградата на монтажно-изпитателния корпус. До вагона му беше докарана пътека с червен килим, от двете страни на която стоеше почетният караул на Източния военен окръг със знамената на две държави. С Ким Чен Ун се срещнаха ръководителят на междуправителствената комисия на Руската федерация и КНДР, министърът на природните ресурси и околната среда Александър Козлов и директорът на отдела за държавен протокол на руското външно министерство Игор Богдашев. От влака Ким Чен Ун и поздравяващите го преминаха покрай почетния караул и се качиха в лимузината му, след което водената от лидера на КНДР делегация се отправи към среща с руските си колеги.

Главата на руската държава долетя от Приморие, където преди ден участва в Източния икономически форум. Путин и Ким Чен-ун разговаряха кратко по време на срещата. Лидерът на КНДР благодари на Путин за поканата да посети Русия, "въпреки че е зает“.

След това Путин и Ким Чен Ун ще проведат преговори - както с участието на делегации, така и евентуално на четири очи. Както разкри по-рано прессекретарят на президента Дмитрий Песков, те ще обсъдят въпроси на двустранното сътрудничество, включително търговско-икономическите връзки и културния обмен, а също така ще има богат обмен на мнения за ситуацията в региона и международните въпроси като цяло.

Според CNN и западните медии, в резултат от разговорите между двамата лидери, Северна Корея може да снабди Москва с оръжия за войната в Украйна.