По време на бунта, воден от основателя на ЧВК "Вагнер“ Евгейний Пригожин, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е "избягал от Москва“, съобщава американското издание Newsweek.

Бившият олигарх Михаил Ходорковски, някога най-богатият човек в Русия, твърди, че е наблюдавал движенията на руския президент по време на краткия бунт на Пригожин на 24 юни. Един от неговите контакти го е уведомил, че Путин е напуснал Москва със самолет и "най-вероятно“ се е отправил към резиденцията си във Валдай, разположена между Тверска и Новгородска област.

От редакцията отбелязват, че информацията от контакта на Ходорковски е последната индикация от множество източници, включително данни от проследяване на самолети, че руският президент не е бил в Москва по време на опита за метеж на Пригожин.

Ходорковски, който е определен за "чуждестранен агент“ от Кремъл, увери, че често се свързва с представители на Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) и е бил информиран за движенията на Путин на ключовия 24 юни.

"Наблюдавахме Путин в този момент. И изглежда, че наистина той напусна Москва и най-вероятно отиде в резиденцията си във Валдай“, сподели Ходорковски пред Newsweek от Лондон, където живее към настоящия момент.

Припомня се, че през януари "независимата рускоезична разследваща медия "Агенство“ съобщи, че система за противовъздушна отбрана Панцир-С1 е била разположена близо до резиденцията след атаки с дрон на руска територия“. Имотът се описва като "място за личен отдих за Путин, неговите роднини и приятели“.

През март "независимият новинарски уебсайт“ Meduza съобщи, че част от Валдайския национален парк е затворен за посетители, след като "разследване разкри“, че Путин притежава собственост в района.

Самолет, "който се използва само от Путин“, излетя от Москва на 24 юни и се насочи към северозападната част на Русия, заяви Ходорковски, цитирайки свой източник, добавяйки, че машината е изчезнала от системите за проследяване на полети "някъде около Валдай“. Той твърди, че е бил предупреден за движението на самолета в 13:00 часа московско време.

Цитирайки данни на Flightradar24, новинарска мрежа Current Time съобщи, че президентският самолет на Путин, Ил-96, е излетял от Москва, докато бунтът на Пригожин е бил в ход. Транспондерът на самолета е бил изключен, когато е започнал да се спуска в района на Твер. Според сайта това може да означава, че самолетът се е насочил към авиобазата "Борисовски Хотилово“ - най-близкото летище до резиденцията на Путин във Валдай.

От редакцията на Newsweek отбелязват, че са проверили информацията за полета на самолета и докладите на Current Time. Ил-96 с регистрация RA-96022 е използван за транспортиране на Путин на различни срещи и срещи на върха. Както е посочено от Current Time, този самолет е показан да излита от Москва в 14:16 часа местно време на 24 юни. В 14:32 часа започва да се спуска, преди проследяването да бъде загубено в 14:39, западно от град Твер.

Други самолети от специалната летателна част на Русия, използвани за транспортиране на високопоставени руски служители или членове на въоръжените сили, също са напуснали Москва, като един е кацнал в Санкт Петербург.

"Лидери, всякакви ръководители на различни отдели, наистина много от тях също напуснаха Москва. Така че точно затова си помислих тогава, че опозицията има шанс. Но... бунтът на Пригожин се провали много бързо“, заключи Ходорковски.