Руският президент Владимир Путин на  среща с генералния директор на компанията "Ростех" Сергей Чемезов е наредил да се увеличи производството на безпилотни самолети "Куб" и "Ланцет", предаде РИА Новости.

"Необходимо е да се увеличи процентът на производство на най-новите видове оръжия“, е заявил Путин.

Той е добавил, че "Куб" и "Ланцет" са показали своята ефективност: първо, ударът им е мощен, всяко оборудване, включително чуждестранно, не само гори, но и боеприпасите експлодират. Производителите ми обещаха, че ще увеличат количеството на продукцията, но трябва да се увеличави повече“, е коментирал Владимир Путин.

"Необходимо е да се увеличи процентът на производството на най-новите видове оръжия, като танкове Т-90 "Прорив", авиационни системи", е уточнил Путин.

Според Чемезов, холдингът "Вертолети на Русия" е удвоил производството на военни хеликоптери: от 134 единици през 2021 г. до 296 в миналото. Това се е случило поради нарастването на държавната отбранителна поръчка.

"Що се отнася до авиоиндустрията, ние, освен военни, бойни самолети, чието производство удвоихме миналата година, отделяме много внимание и на техниката на гражданската авиация“, е коментирал Чемезов.

Предприятията на "Ростех" произвеждат 90 процента от оборудването, което въоръжените сили използват във войната, според  Чемезов.