Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за предоставяне на руско гражданство на французина Адриан Боке, който подаде молба за убежище до Кремъл, след като обвини публично въоръжените сили на Украйна в инсценировка на клането в Буча. Той твърди, че впоследствие е бил мишена на опит за убийство в Истанбул от СБУ, пише "Известия“.

Според указа, между другото, руско гражданство получиха и футболистите на Зенит от Бразилия Малкълм и Клаудиньо.

Както заяви Боке пред изданиетоо на 18 февруари, той е поискал политическо убежище в Руската федерация и руско гражданство поради опасения за живота на дъщеря си в родината си. Той твърди, че е оцелял след нападение в Истанбул през септември, след което е решил да поиска руско гражданство. В същото време Боке отбеляза, че нападението е извършено от агенти на Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

На 16 януари Министерството на вътрешните работи на Руската федерация обяви, че е готово да разгледа въпроса за регулиране на правния статут на Боке, ако той подаде съответстващо заявление. Вече са му изпратени разяснения относно реда за кандидатстване за политическо убежище и признаване на бежанец, както и с молба за временно убежище в Русия.

Боке публично обвини Украйна, че е инсценирала сцените в Буча. През май 2022 г., след като посети Донбас, той също заяви, че украинските войски извършват военни престъпления срещу цивилни и пленени руски войници.

В началото на септември журналистът съобщи, че украинските власти са замесени в геноцида в Донбас и химическата атака в Донецк. Боке отбеляза също, че след завръщането си у дома е бил изненадан как местните власти и медиите интерпретират събитията в Украйна.