Руският президент Владимир Путин благодари във вторник на съюзниците, които изразиха солидарност с Москва след краткотрайния бунт миналия месец, воден от частната военна компания “Вагнер" и собственика й Евгени Пригожин, предава CNN.

Говорейки на конференцията на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), Путин благодари на лидерите, присъстващи на срещата на върха, че са "излезли като единен фронт".

Китайският лидер Си Дзинпин, президентът на Иран Ебрахим Раиси и президентът на Беларус Александър Лукашенко присъстваха на виртуалната среща на евразийските лидери, организирана от индийския премиер Нарендра Моди.

Срещата на върха отбеляза първото появяване на Путин на световната сцена след опита за бунт през юни. Той заяви:

Използвам възможността да благодаря на моите колеги от страните от Шанхайската организация за сътрудничество, които изразиха подкрепа за действията на руското ръководство в защита на конституционния ред, живота и сигурността на гражданите.

"Оценяваме го високо“, добави той.

Путин добави, че Русия "устоява на всички "санкции и провокации“ и че страната "стабилно се развива“.

Опитът за въстание, ръководен от ръководителя на "Вагнер“ Евгений Пригожин, отбеляза най-голямата заплаха за мандата на Путин, откакто Русия започна инвазията си в Украйна. Дългогодишният руски лидер оттогава засили публичните си изяви, работейки усилено, за да възвърне авторитета си.

Путин заяви в обръщението си, че руският народ е излязъл срещу бунта на Вагнер.

"Солидарността и високата отговорност за съдбата на Отечеството бяха ясно демонстрирани от руските политически кръгове и цялото общество, които излязоха в единен фронт срещу опита за въоръжен бунт", подчерта държавният глава.