"Русия остава един от водещите играчи на енергийния пазар, а глобалният растеж ще бъде съсредоточен в страните от БРИКС". Това е заявил руският президент Владимир Путин в речта си на пленарната сесия на международния форум "Руска енергийна седмица". В изказването си руският президент е заявил, че  "Западът не желае конкуренция, защото не може да се справи с нея" и "губи в честна битка", предава "Известия".

"Нашата енергийна система, една от най-големите в света, не само отговаря на нарастващото търсене от страна на бизнеса, икономиката, социалната сфера, но и качествено променя своя облик. През последното десетилетие и половина инсталираните мощности на руската енергетика се увеличиха с 18%, а самите електроцентрали претърпяха значителна модернизация, като станаха по-съвременни, по-ефективни и по-екологични", е заявил Путин.

"Исторически основните елементи на инфраструктурата на световния енергиен пазар са били в ръцете на западните държави: иновативни решения за производство, логистика, застраховане на доставките и система за разплащане. Всичко, което формира платформата на световната енергийна индустрия", е допълнил Путин.

"Западът си мислеше, че може да затвори достъпа до тези услуги за нежелани страни и да ги изтласка от пазара. Но в крайна сметка тези инструменти бяха използвани за нелоялна конкуренция", е коментирал още руският президент.

"Западът не желае конкуренция, защото не може да се справи с нея, често губи в честна борба - и прибягва до дискриминация, представяйки я под прикритието на въображаемата евроатлантическа солидарност, борбата за правата на човека и т.н. Има много претексти", е коментирал още той.

И е продължил: "но в крайна сметка, затваряйки достъпа до своята платформа, Западът само е стимулирал развитието на алтернативни решения, логистика, застраховане, международни системи за разплащане и технологични иновации".