Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че доставките на оръжия от Запада за Украйна няма да променят нищо на бойното поле, а само допълнително да ескалират конфликта, добавяйки, че чуждестранните танкове са "приоритетна цел" за силите на Москва, а украинските войници вече се страхуват да се качват на тях, предава Reuters.

Путин, в коментар пред държавната телевизия, направен след среща на върха на НАТО, на която Украйна спечели обещание за евентуално членство, също потвърди позицията си, че подобен ход би застрашил собствената сигурност на Русия и би ескалирал допълнително глобалното напрежение.

"Доставките на нови оръжия само ще влошат ситуацията... и ще разпалят още повече конфликта", увери Путин.

Запитан за решението на Франция да достави на Украйна крилати ракети с голям обсег до 250 км, Путин отбеляза: "Да, те причиняват щети, но нищо критично не се случва във военната зона с тяхното използване“.

Путин добави, че танковете чуждестранно производство са "приоритетна цел за нашите момчета".

Западните държави са доставили оръжия на стойност милиарди долари на Украйна, откакто руските сили започнаха пълномащабна военна интервенция в страната на 24 февруари 2022 г. в това, което Путин нарича "специална военна операция“ за "денацификация“ на страната.

На среща на върха в литовската столица Вилнюс тази седмица лидерите на НАТО се съгласиха, че Украйна трябва да може да се присъедини към военния съюз в някакъв момент в бъдеще, но не предложиха на Киев незабавна покана.

Страните от Г-7 също разкриха международна рамка за дългосрочна сигурност на Украйна, за да засилят нейната защита срещу Русия и да възпрат Москва от бъдеща агресия.

В първия си публичен отговор на действията Путин повтори силната опозиция на Москва срещу присъединяването на Украйна към НАТО, като посочи, че това би застрашило стратегическите интереси на Русия.

"Това няма да увеличи сигурността на самата Украйна. И като цяло ще направи света много по-уязвим", отбеляза той.

Всяка държава има право да подобрява сигурността си, добави Путин, но не за сметка на друга държава.