Руският президент Владимир Путин обяви активизиране на бойните действия в Запорожското направление, но според него ВСУ не са постигнали успех. "Така той е коментирал медийните публикации на Запад за контранастъплението на украинските войски", пише ТАСС.

"Наистина ние потвърждаваме, че военните действия са активизирани и то в значителна степен. Основните сблъсъци се състояха в направлението, както се казва на Запад, на основната, главната атака - в направление Запорожие", е заявил Путин.

По думите му на 26 юли е имало сериозни боеве в зоната на отговорност на 810-та бригада на морската пехота на Черноморския флот и 71-ви полк от 42-ра дивизия на 58-ма армия на Южния военен окръг. 

"Всички опити за т. нар. контранастъпление са спрени, украинските войски са отблъснати", е подчертал той, допълва РИА Новости.

"Противникът има много големи загуби в личен състав – над 200 души. За съжаление и ние не се разминахме без загуби. Но разликата е колосална, на моменти над десет пъти по-малка от тази на противника“, е добавил президентът.

"Загубите на Въоръжените сили на Украйна в бронирана техника възлизат на 39 единици - 26 танка и 13 бронирани машини".

 

"Всичко, което се случи през изминалото денонощие, е ярък пример за героизма на нашите войници и офицери“, е подчертал Путин.

По негово указание всички отличили се военнослужещи ще бъдат наградени с държавни награди, освен това частите ще бъдат удостоени с почетни звания, допълва РИА Новости.