Изострянето на палестинско-израелския конфликт е резултат от провала на американската политика и игнорирането на решенията на Съвета за сигурност на ООН, заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с иракския премиер Мохамед Судани в Кремъл, предава РИА Новости.

"За съжаление виждаме рязко влошаване на ситуацията в Близкия изток. Мисля, че мнозина ще се съгласят с мен, че това е ясен пример за провала на политиката на Съединените щати в Близкия изток, които се опитаха да монополизират мирното уреждане на конфликтите, но, за съжаление, не се занимаваха с намирането на компромиси, приемливи и за двете страни“, отбеляза руският лидер.

Вашингтон е прокарвал собствените си идеи как трябва да протече уреждането и оказва натиск и върху двете страни, продължи Путин. Упражнявайки този натиск, Съединените щати всеки път са пренебрегвали основните интереси на палестинския народ, необходимостта от изпълнение на решенията на Съвета за сигурност на ООН за създаването на суверенна палестинска държава.

Путин подчерта, че позицията на Русия, както и на Ирак, е необходимостта да се минимизират щетите за цивилното население и да се сведат до нула.

Сутринта на 7 октомври Израел беше подложен на безпрецедентна ракетна атака от Ивицата Газа. След масиран обстрел бойците на Хамас навлязоха в граничните райони на юг.

Военното крило на ХАМАС обяви операция "Наводнение Ал Акса". В отговор Силите за отбрана на Израел (СОИ) обявиха началото на операция "Железни мечове" в Ивицата Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху в обръщение към нацията обяви, че страната е в състояние на война и обяви мобилизация.

Броят на загиналите жители на Израел в резултат на атаката на ХАМАС достигна 900, съобщава Haaretz. Палестинското движение обяви, че е заловило повече от 100 израелци, включително висши военни.

Броят на смъртните случаи в Ивицата Газа се е увеличил до 788, според палестинското министерство на здравеопазването.