Руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че отношенията между Москва и Пекин са достигнали "безпрецедентно историческо ниво", според руските държавни медии ТАСС и РИА Новости.

Путин, който се срещна с вицепремиера на Китай Жан Гуоцин в кулоарите на Източния икономически форум, заяви, че той и китайският президент Си Дзинпин имат "приятелски лични и бизнес отношения“.

"Това със сигурност помага за развитието на двустранните отношения и междудържавните връзки“, отбеляза Путин.

Руският лидер също така похвали "много високото" ниво на икономическо и политическо сътрудничество между Москва и Пекин. "Разбира се, всичко това е производно на постигнатото в политическата сфера“, отбеляза той и добави, че резултатите са "повече от добри, те са отлични“.

Си Дзинпин, самоопределящ се като приятел на Путин, продължи да укрепва икономическите, дипломатическите връзки и връзките в областта на сигурността на Китай с Русия въпреки нахлуването в Украйна - което Пекин никога не е осъдил, отбелязва CNN.

Китай не изпрати делегация на международните преговори за Украйна в Дания през юни, въпреки опитите си да се позиционира като потенциален мирен посредник в конфликта през последните месеци.

Отказът на Пекин да осъди нахлуването допълнително влоши отношенията му със западните страни, особено в Европа.