Руските хиперзвукови ударни системи се усъвършенстват непрекъснато, увери държавният глава на страната Владимир Путин в интервю за американския журналист Тъкър Карлсън. Той обаче подчерта, че разработването на този вид оръжия за Руската федерация е принудителен отговор на действията на Запада, предава ТАСС.

"Ние създадохме хиперзвукови системи с междуконтинентален обсег и продължаваме да ги развиваме. Сега сме преди всички в създаването на хиперзвукови ударни системи: както пред САЩ, така и пред други страни. Те се подобряват всеки ден“, категоричен бе руският президент.

Путин припомни своето предложение за създаване на съвместна система за противоракетна отбрана на Русия, САЩ и Европа, отхвърлено от американската страна. "Тогава казах: "Вижте, но тогава ще бъдем принудени да отвърнем. Ще създадем ударни системи, които със сигурност ще преодолеят системите за противоракетна отбрана. Отговорът беше:... "правете каквото искате“. По думите на руския президент едва след това Москва е преминала към създаването на хиперзвукови системи.

Руският лидер подчерта: "Но ние не направихме това (отказа да се създаде обща система за противоракетна отбрана между Руската федерация, САЩ и Европа – бел. ТАСС), ние предложихме да тръгнем по друг път, но ни изтласкаха настрана“.