Силовото сдържане на Русия от страна на Запада се възприема от Москва като заплаха за сигурността на страната, каза руският президент Владимир Путин на пресконференция след среща с германския канцлер Олаф Шолц, цитиран от TACC.

"Силовото сдържане на Русия (от страна на Запада) се възприема от нас като пряка и непосредствена заплаха за националната сигурност, която трябва да отпадне с помощта на сигурност), които представихме“, каза Путин.

Той обърна внимание на факта, че в отговорите на САЩ и НАТО на предложенията за гаранции за сигурност има точки, по които Русия е готова да работи.

"Повтарям, отговорите, които получихме от Съединените щати и членове на НАТО на предложения за гаранции за сигурност, според нас, не отговарят на трите основни руски изисквания. Въпреки това, както вчера ми съобщи министърът на външните работи на Руската федерация (Сергей Лавров), представените отговори съдържат редица съображения, които не само нямаме нищо против да обсъдим, но всъщност веднъж ги предложихме на нашите партньори в предишни години“, обясни президентът на Руската федерация.Сред тях той изброи съображения по въпросите на европейската сигурност, въпросите на някои оръжейни системи - ракети със среден и по-малък обсег и военната прозрачност.

"Готови сме за тази съвместна работа и по-нататък“, подчерта Путин. "Ние също сме готови да вървим по пътя на преговорите, но всички въпроси, както беше посочено по-рано, трябва да се разглеждат комплексно, без отделяне от основните руски предложения, чието изпълнение е абсолютен приоритет за нас“, обобщи той.

За принципите за неделимост на сигурността

Според президента Путин Русия не може да си затваря очите за това как САЩ и НАТО тълкуват принципа за неделимост на сигурността "доста свободно и в тяхна полза“.

"Русия не може да си затваря очите за това как САЩ и Северноатлантическият алианс съвсем свободно и в своя полза тълкуват ключовите принципи за равна и неделима сигурност, които са залегнали в много общоевропейски документи“, каза Путин.

Той припомни, че този принцип включва не само разпоредбата за правото на свободен избор на начини за осигуряване на своята сигурност и влизане във всякакви военни съюзи, но и задължението да не се засилва сигурността на едни държави за сметка на сигурността на други държави.

В същото време, посочи руският лидер, НАТО се позовава на своята политика на отворени врати, въпреки че съгласно член 10 от договора от 1949 г. следва, че Северноатлантическият алианс може да кани други страни за членство, но не е длъжен.

Путин каза, че той и Шолц "са разменили мнения с най-голяма откровеност" относно ситуацията около предложенията на Русия за гаранции за сигурност. "Говорихме и за основните искания на (Москва), главните, от които предовратяване на по-нататъшното разширяване на НАТО на изток, отказът от разгръщането на ударни оръжия близо до руските граници и връщането на военния потенциал и инфраструктурата на блока в Европа на състоянието от 1997 г., когато е подписан Основополгащият акт на Русия - НАТО", завърши президентът на Руската федерация.

Превод и редакция: Юлиян Марков