Руският президент Владимир Путин каза, че Русия възнамерява да изпълнява доставките на газ на световните пазари без прекъсване, но предупреди, че енергийният преход в света не трябва да бъде придружен от санкции или други ограничения, се казва в обръщение към участниците и гостите на VI газова среща на върха на Форума на страните износителки на газ, публикувано на сайта на Кремъл и цитирано от руския вестник "Российская газета".

"Основната задача е да осигурим универсален достъп до достъпни, устойчиви и модерни енергийни източници. Убедени сме, че е в интерес на световната общност да гарантира, че енергийният преход не се превръща в средство за насърчаване на политическите и икономически интереси на отделни играчи и освен това не е придружено от санкции или други ограничения“, пише в обръщението на президента.

Както отбеляза Путин, Русия ще продължи непрекъснатите доставки на газ, включително втечнен природен газ (ВПГ), на световните пазари и ще подобри своята газодобивна и газопреносна инфраструктура.

Превод и редакция: Юлиян Марков