Руският президент Владимир Путин предупреди, че "Руската федерация си запазва правото да използва касетъчни боеприпаси в отговор на използването им от Украйна", цитира ТАСС.

"В Русия има достатъчен запас от различни видове касетъчни боеприпаси. Досега не сме правили това, не сме ги използвали и не сме имали такава нужда, въпреки добре известния дефицит в определен период от време и имаме и боеприпаси, но нямаме нужда от тях“, заяви държавният глава, отговаряйки на въпрос на журналист в интервю, фрагмент от което е публикуван в Telegram.

Президентът е отбелязал, че при използване на касетъчни боеприпаси срещу Русия тя си запазва "правото на огледални действия“.

Държавният глава на Руската федерация е уверен, че доставката на касетъчни боеприпаси за Украйна и използването им трябва да се счита за престъпление. "Що се отнася до касетъчните боеприпаси, самата администрация на САЩ даде оценка за тези боеприпаси чрез думите на своите служители преди време, когато използването на касетъчни боеприпаси е наречено престъпление от самата американска администрация. Мисля, че така трябва да се третират“, е заявил Путин.

Той смята, че САЩ доставят на Украйна касетъчни боеприпаси поради общия недостиг на снаряди. "Те [САЩ] правят това [доставката на касетъчни боеприпаси в Украйна] не заради по-добрия живот, а защото имат недостиг на боеприпаси като цяло“, смята руският президент.

Путин е припомнил, че "украинската армия изразходва до 5000-6000 снаряда от 155-ти калибър на ден за военни действия, докато Съединените щати произвеждат 15 000 на месец". "Те нямат достатъчно, а и Европа вече няма достатъчно [снаряди]“, е допълнил Путин. "Но те не намериха нищо по-добро от това да предложат използването на касетъчни боеприпаси“, е заявил той.

На 13 юли генерал Дъглас Симс, началник на оперативната дирекция на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, обяви, че украинските въоръжени сили са получили касетъчни боеприпаси от САЩ. Той не е пояснил дали тези боеприпаси са използвани.