Русия е готова да замени украинското зърно, включително на безвъзмездна основа. Това заяви днес, 27 юли, руският президент Владимир Путин в речта си на пленарната сесия на Руско-африканския икономически и хуманитарен форум, който се провежда в Санкт Петербург, предава ТАСС.

"Нашата страна е в състояние да замени украинското зърно както на търговска [основа], така и под формата на безвъзмездна помощ за най-нуждаещите се страни в Африка, особено след като отново очакваме рекордна реколта тази година“, отбеляза Путин.

Той подчерта, че Руската федерация "ще бъде готова през следващите месеци, през следващите три до четири месеца, да предостави на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република, Еритрея 25-50 хиляди тона зърно безвъзмездно, ние също ще осигурим безплатна доставка на тези продукти до потребителите“.

"Ние разбираме значението на непрекъснатото снабдяване с храна на африканските страни – това е важно за социално-икономическото развитие и за поддържането на политическа стабилност. Затова ние винаги обръщаме и ще продължаваме да обръщаме специално внимание на доставките на пшеница, ечемик, царевица и други зърнени култури за нашите африкански приятели, включително като хуманитарна помощ чрез Продоволствената програма на ООН“, заяви президентът.

Държавният глава обърна внимание на цифрите, които, както отбеляза, "говорят сами за себе си". Така, според Путин, миналата година търговията със селскостопански продукти между Русия и африканските страни се е увеличила с 10 процента и е възлизала на 6,7 милиарда долара, а през януари-юни тази година вече се е увеличила с още 60 процента.

Русия е изнесла 11,5 млн. тона зърно за Африка през 2022 г., а само за първите шест месеца на тази година почти 10 млн. тона, посочи руският лидер.

"И това е въпреки незаконните санкции, наложени на нашия износ, които сериозно възпрепятстват доставките на руски храни, усложняват транспорта, логистиката, застраховането и банковите плащания“, добави той.