Руският президент Владимир Путин обвини Киев за атаката на Кримския мост с военноморски дронове в хода на съвещание, излъчено в Telegram.

Според държавния глава Москва ще даде отговор на взривовете на моста, Министерството на отбраната вече е започнало да подготвя предложения.

"Ще има отговор от Русия, разбира се. Министерството на отбраната подготвя съответните предложения“, посочи президентът, като определи инцидента за "поредния терористичен акт на Украйна“.

Путин също така нарече експлозията безсмислена от военна гледна точка, тъй като "мостът отдавна не се използва за военен транспорт“. Руският лидер подчерта също, че украинците са постъпили "жестоко“, тъй като в резултат на експлозията са загинали цивилни. Президентът възложи да се окаже помощ на момичето и близките му, пострадали по време на терористичната атака.

Путин заяви още, че Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Следственият комитет на Руската федерация са получили указания да разкрият всичко около случилото се на Кримския мост. Освен това държавният глава съобщи, че очаква конкретни предложения за подобряване на безопасността на движението на моста, тъй като това е втората атака Кримския мост (в началото на октомври 2022 г. мостът беше взривен с помощта на миниран камион).

Вицепремиерът Марат Хуснулин, министърът на транспорта Виталий Савелиев, ръководителят на Крим Сергей Аксьонов, губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев и изпълняващият длъжността ръководител на Херсонска област Владимир Салдо са участвали в онлайн срещата с Путин за експлозията.

Според Хуснулин за възстановяване на Кримския мост ще бъде построен временен 250-метров мост, от който тежки кранове ще издигат пътните платна. Предвижда се до 15 септември да бъде пуснат един от двата повредени участъка на магистралата. Той отбеляза, че вече са започнали да произвеждат метални конструкции в завод във Воронеж.

Според вицепремиера другият участък от пътната част на Кримския мост е разрушен и не може да бъде възстановен. Той отбеляза, че няма щети по стълбовете на моста, те са в "нормално състояние“. На 15 септември ще бъде пуснато двупосочно движение от едната страна на моста, а през ноември ще бъде пуснато движението от другата страна.

Ръководителят на републиката Сергей Аксьонов обяви пускането на безплатни автобуси до супермаркета за шофьорите на камиони, чакащи на опашка за фериботния пункт Керч в пристанището на Крим. Те могат да кандидатстват за безплатна вода и храна. Според Аксьонов около 700 автомобила чакат да преминат през Керченския пролив откъм Крим. Опашката трябва да изчезне до един ден.

В понеделник вечерта Кримският мост беше атакуван от два надводни дрона с експлозиви. Експлозията разруши един участък от моста, другият участък получи аксиално изместване, наклони се и потъна.

В резултат от експлозията загинаха Алексей и Наталия Кулик, семейна двойка от Белгородска област. Те са били в колата с 14-годишната си дъщеря. Момичето е откарано в болницата в Краснодар.

Заради атаката движението по Кримския мост беше временно спряно. Трафикът към полуострова бе пренасочен през  "сухопътния коридор“ през анексираните от Украйна части на Донецка, Запорожка и Херсонска области. Именно на този фронт Украйна се опитва да осъществи контранастъпление в момента и бойните действия ще се водят на няколко десетки километри от новия маршрут на туристите.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, след нападението, призова да се "взривят техните собствени къщи и къщите на техните роднини“.