Русия нямаше дори да си помисли да анексира Кримския полуостров, ако руският език в Украйна бе третиран нормално и не бе имало преврати. Това увери държавният глава на Руската федерация Владимир Путин на среща с новия състав на Обществената камара на Русия, предава РИА Новости.

"Ако имахме отношения с братска Украйна, аз все още говоря за братска Украйна - нашият етнически състав е братски в буквалния смисъл на думата, нормални, по съвременен, добронамерен начин, на никого не би му хрумнало да извършва действия, свързани с Крим. Ако всичко беше наред, ако се отнасяха нормално към руския народ,руския език,култура, ако не се бяха случили тези държавни преврати,щеше ли на някой в ​​Русия да му хрумне да постъпи по този начин в Крим? Е, разбира се, че не“, категоричен бе Путин.

По думите му в създалата се ситуация е било необходимо да се защитят хората "от тази нацистка измет“. "Какво трябваше да направим? Те просто ни поставиха пред избор, при който не можехме да направим нищо друго, освен да се застъпим за хората, които живеят там. Същото се случи по-късно с Донбас и Новоросия“, отбеляза той.

Путин припомни, че по време на съветския период Украйна се формира до голяма степен за сметка на руските земи.

"Случи се и съвременна Русия се примири с това след разпадането на Съветския съюз, но когато започнаха да изтребват всичко руско, това, разбира се, са прекалени неща. И накрая обявиха, че руснаците не са коренно население по тези земи, това е пълен хаос, разбирате, а в същото време започнаха да изтребват и руснаците в Донбас и под аплодисментите на Запада“, увери руският президент.