В усилията да разреши проблема с технологичния суверенитет, Русия няма да се затвори в себе си, а тъкмо обратното - ще създаде съюзи. Това увери държавният глава на Руската федерация Владимир Путин на пленарната сесия на Форума за технологии на бъдещето "Компютри и комуникации. Квантов свят“, съобщава вестник "Известия“.

По думите му противниците на Русия се надяват тя да отстъпи и да се предаде, но "това няма да се случи“.

"Русия ще върви само напред, по свой път, без да се изолира от никого в същото време. Ние отговаряме на външни предизвикателства само чрез укрепване на качеството и разпространение на свободата. <...> Разбира се, решавайки проблема с технологичния суверенитет, ние няма да се затворим в себе си. Напротив, възнамеряваме да създадем равни, взаимноизгодни технологични съюзи с други държави“, подчерта Путин.

Според руския лидер страната си е направила изводи и поуки, след като някои чуждестранни партньори са й затворили плътно вратите в областта на технологиите. И сега трябва да се съсредоточи, наред с други неща, върху онези области, в които Руската федерация трябва да има свои собствени компетенции.

По-рано, на 9 юли, Путин приветства участниците, организаторите и гостите на Форума на технологиите на бъдещето, като отбеляза, че въвеждането на съвременни разработки ще бъде ключът към укрепването на технологичния суверенитет на Русия, националния прогрес и растежа на благосъстоянието на руснаците.  Той отбеляза, че в условията на безпрецедентни външни предизвикателства е изключително важно разработките на руските инженери да бъдат внедрени възможно най-бързо.