"Русия е увеличила многократно производството на изключително търсени оръжия в условията на Стратегическите отбранителни сили", е заявил руският президент Владимир Путин на заседание на Военно-промишлената комисия за разработване на безпилотни летателни системи със специално предназначение, предава РИА Новости.

"И тези дни предприятията от военнопромишления комплекс работят ритмично, ясно, правят всичко необходимо, за да доставят на войските, участващи в "специалната военна операция" (както Русия нарича войнатра в Украйна), съвременни оръжия, оборудване, боеприпаси и техника. Благодарение на този труд на работниците от промишлеността производството на особено търсените образци е увеличено многократно, а тактико-техническите им характеристики са подобрени и адаптирани към спецификата на бойното използване", е посочил руският президент.

Той е допълнил, че "специалистите от отбранително-промишления комплекс работят на фронтовата линия заедно с военните, като предлагат най-добрите решения за усъвършенстване на оборудването".

Държавният глава на Русия е отбелязал, че темата за безпилотните летателни системи е изключително важна, а "ефективността на многоцелевото им използване на бойното поле е била потвърдена по време на СВО" (войната в Украйна).

Путин също така е благодарил на ръководителите и служителите на предприятията за производство на безпилотни летателни апарати за качественото оборудване. Той е подчертал, че при създаването им се използват модерни технологии и нови инженерни решения. "Благодарение на това Русия получава предимство на бойното поле", е добавил Путин.

"Освен това се разширява линията на безпилотните системи и се създават безпилотни катери, роботизирани платформи с многоцелево приложение. В същото време повечето от тях ще бъдат изпратени на войските на линията на съприкосновение", е добавил той.

Путин също така е отбелязал, че работата по проектирането, тестването и серийното производство на безпилотни летателни апарати ще се извършва на базата на специални центрове - "планира се до 2030 г. да бъдат създадени 48 такива обекта". В същото време той е категоричен, че е необходимо още сега да се реши какви задачи ще изпълняват тези апарати в бъдеще.

Владимир Путин е подчертал, че "Русия трябва напълно да покрие нуждите на армията, да увеличи производството на безпилотни летателни апарати и да въведе технологии с изкуствен интелект".

Той е уточнил, че през 2023 г. на въоръжените сили са били доставени 140 хил. безпилотни системи, а през тази година се планира "този брой да се увеличи десетократно".

Според Владимир Путин "при работата в тази област е необходима синергия между големите научни центрове и малките и средните предприятия. Освен това е важно да се помогне на организациите от "народния" отбранително-промишлен комплекс да реализират своя потенциал".