Резултатите от контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) няма и Западът не  крие разочарованието си от това. Съответното обяви държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на оперативно съвещание на Съвета за сигурност на страната, съобщава вестник "Известия“.

"Днес е очевидно, че западните куратори на режима в Киев са явно разочаровани от резултатите от т. нар. контранастъпление, за което украинските власти шумно говореха. Няма резултати, поне не засега“, увери руският президент.

По думите му нито колосалните ресурси, които са били инвестирани във военните на Киев, нито доставките на западни оръжия - танкове, артилерия, бронирани машини и ракети, са помогнали на ВСУ. Изпращането на "хиляди чуждестранни наемници и съветници, които бяха най-активно използвани в опитите за пробив на фронта на руската армия“, също не е донесло резултати за украинските военни, допълни Путин.

В същото време, според президента на Русия, командването на Москва "действа професионално“. Той отбеляза, че "руските войници и офицери изпълняват своя дълг към Родината смело, твърдо, героично“.

В допълнение Путин изрази увереност, че Украйна изчерпва своя мобилизационен ресурс. По думите му запасите от западни оръжия са изчерпани, а технологичните възможности на страната са ограничени. Освен това, според руския президент, "общественото мнение в Украйна постепенно се променя и обществото постепенно идва на себе си“, а нагласите в Европа също се променят“.

По-рано  директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс посочи бавния темп на украинската контраофанзива. В същото време той подчерта, че подобни показатели не трябва да са изненадващи, защото е по-трудно да се атакува, отколкото да се защитава, припомнят от редакцията.