"Полско-литовско-украинската военна част се планира да бъде използвана за окупиране на териториите на Западна Украйна: ако поляците влязат в Лвов, те ще останат там", това е заявил руският президент Владимир Путин на оперативно съвещание със Съвета за сигурност, цитира ТАСС.

"Не мога да не коментирам току-що казаното [на срещата от ръководителя на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин] и съобщенията, които се появиха в пресата за планове за създаване на някакво така наречено полско-литовско-украинско формирование. Тоест не става дума за някакво струпване на наемници - има ги достатъчно и те се унищожават, а за редовно, добре сплотено, оборудвано военно формирование, което се планира да се използва за операции на територията на Украйна", е заявил Путин.

"Включително за уж гарантиране на сигурността на съвременна Западна Украйна, но всъщност, ако наричате нещата с истинските им имена, за последваща окупация на тези територии. В крайна сметка перспективата е очевидна, ако полски части влязат например в Лвов или други територии на Украйна, те ще останат там. И ще останат завинаги."

Според президента на Руската федерация "в това няма да има нищо ново". Той е припомнил, че след поражението на Германия и нейните съюзници в резултат на Първата световна война полските части са окупирали Лвов и околните земи, които тогава принадлежаха на Австро-Унгария.

"Полша, подстрекавана от Запада, се възползва от трагедията на Гражданската война в Русия, анексира някои от историческите руски провинции. Нашата страна, която тогава беше в трудна ситуация, беше принудена да подпише Рижкия договор през 1921 г. и фактически да признае отхвърлянето на нейните територии", е заявил Путин. "Освен това още преди 1920 г. Полша завладява част от Литва - района на Вилна, който включва съвременния Вилнюс. Изглежда, че заедно с литовците те се бориха срещу така наречения руски империализъм, но щом се появи възможност, те веднага "отрязаха“ парче земя от своите съседи“, е отбелязал руският президент. Също така, е заявил, "Полша също участва в разделянето на Чехословакия в резултат на Мюнхенското споразумение с Хитлер през 1938 г.“, като напълно окупира Тешинска Силезия.

Путин нарече западните територии в Полша "подарък за Сталин за поляците"