"Русия няма проблеми със страните от НАТО, те са тези, които изкуствено създават проблеми, те не искат конкурент като Руската федерация", е заявил руският президент Владимир Путин в интервю, излъчено по руската телевизия, предаде ТАСС.

Според Владимир Путин "НАТО е задният двор на Съединените щати и САЩ са собственик на тази военна организация".

Според него "изявленията на президента на САЩ Джо Байдън за евентуална руска атака срещу страни от НАТО са пълни глупости".

"Това са пълни глупости и съм сигурен, че президентът Байдън разбира това. Това е просто маневра, за да оправдае грешната си политика спрямо Русия", добавя Путин.

Руският президент е повторил, че "Западът е искал да унищожи Русия след разпадането на СССР" и е добавил, че той е имал "наивна представа за това как Западът се отнася към Русия".

"Въпреки факта, че работих почти 20 години в службите за сигурност и съветското контраразузнаване, все още имах наивна представа как целият свят и най-вече  Западът се отнася към Русия. Сега казвам с абсолютна убеденост, че така нареченият цивилизован свят трябва да разбере какво се случи с Русия и че вече няма идеологическа основа за конфронтация", е коментирал Путин.

Според руския президент "западните страни не се нуждаят от толкова голяма държава като Русия и смятат, че според предложението на известния американски политик (бивш Съветник по националната сигурност на САЩ) Збигнев Бжежински е най-добре тя да бъде разделена на пет части, които да бъдат подчинени и отворени към Запада и за тази цел е трябвало да се използват свободно всички налични ресурси".