Русия и Китай изграждат всеобхватно стратегическо партньорство, което няма прецедент. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на годишната си пресконференция, цитиран от “Российская газета“.

Както отбеляза държавният глава, той е изградил лични отношения на доверие с президента на Китайската народна република (КНР) Си Дзинпин, което спомага за изграждането на бизнес отношения. Китай е безспорен лидер в световната икономика, така че не е изненадващо, че Русия развива отношения с него. Търговският оборот между двете страни надхвърли 100 милиарда долара. "Китай е номер едно сред търговските и икономически партньори (на Русия)“, каза Путин.

По думите му Русия и Китай работят в различни области на сътрудничество. "Китай и Русия се ангажираха да постигнат въглероден неутралитет до 2060 г. До този момент ние доставяме всички видове енергийни ресурси на Китай. И тогава ще сме готови, защото животът на нашите държави не свършва през 2060 г. и въглеродната неутралност може да бъде постигната по различни начини, включително с използването на въглеводороди, но само по подходящ начин“, каза руският президент.

Провежда се съвместна работа в областта на ядрената енергетика, високите технологии, в Космоса, практически във всички области, включително високотехнологичните, както и в хуманитарната сфера. Путин обърна особено внимание на сигурността. Според него Русия и Китай разработват определени високотехнологични видове оръжия. "Работим в Космоса, работим в областта на авиацията: и самолети, и хеликоптери“, отбеляза държавният глава и допълва, че армиите на двете страни провеждат съвместни учения, военни игри, патрулират в морето и във въздуха.

"Това е абсолютно всеобхватно партньорство от стратегическо естество, което няма прецедент в историята, поне между Русия и Китай. И тази работа, упорита работа, е от полза както за китайския, така и за руския народ и, разбира се, е сериозен стабилизиращ фактор на международната арена“, заключи Путин.

Превод и редакция: Юлиян Марков