"Повече от половин милион руснаци са били заети в отбранителната индустрия от 2022 г. насам, обяви в петък руският президент Владимир Путин, цифра, която илюстрира интензивността на военните усилия в подкрепа на нападението срещу Украйна", съобщават агенциите AFP и EFE.

"През последната година и половина бяха създадени 520 000 нови работни места в отбранителната индустрия“, заявява Путин по време на форум в подкрепа на офанзивата срещу Украйна, наречен "Всичко за победа", проведен в Тула, град, разположен на около 200 километра от Москва и същевременно важен център на руската военна индустрия.

След като започна нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., Русия преориентира икономиката си към отбранителната промишленост, която значително увеличи производството си, въпреки западните санкции, насочени основно към намаляване на способността на Русия да произвежда оръжия и боеприпаси. Русия обаче успя да заобиколи някои от тези санкции, например чрез закупуване на компоненти за микроелектроника главно от Азия.

В бюджета за 2024 г. руското правителство увеличи разходите за отбрана със 70%. От друга страна, концентрацията на руската икономика в този сектор, където заплатите са по-високи, плюс мобилизирането на стотици хиляди мъже в армията и бягството на други от страната порадиха страхове, че ще има ефект на криза на труда в други икономически сектори. Според Путин Русия има приблизително "6000 компании, принадлежащи към отбранителния промишлен комплекс, с 3,5 милиона служители", към които се добавят приблизително 10 000 други компании подизпълнители.

Въпреки че фронтовата линия в Украйна е до голяма степен замразена, някои коментатори са съгласни, че за продължаването на този конфликт с висока интензивност и потребление на боеприпаси, производственият капацитет е от съществено значение както за Русия, така и за Украйна и нейните съюзници.

В петъчното си изказване Путин призова компаниите от военно-промишления комплекс "да реагират бързо и адекватно" пред технологичното развитие на фронта.

"Който направи това възможно най-бързо, той ще спечели", отбеляза лидерът на Кремъл. Едно от забележителните развития във войната в Украйна е интензивното използване на разузнавателни и атакуващи дронове.

Путин обаче определи като "много задоволително" нивото на военно производство на руския военно-промишлен комплекс и заяви, че днес Русия произвежда "по-ефективни" оръжия от своите противници.

"Нашата отбранителна индустрия демонстрира много добри темпове и качество на производство" и ще получи нови поръчки от руската армия, "защото трябва да попълним резервите си", продължава той.

Руският президент обаче признава, че "ако сравните съвременните оръжия на НАТО с (руските) оръжия от края на съветската епоха, (последните) са по-ниски в определени аспекти, но не винаги".

Въпреки че официални лица в Москва заявяват, че руската отбранителна индустрия може да задоволи нуждите само на военната кампания в Украйна, според западните държави руската армия е получила над един милион снаряда от Северна Корея.

От своя страна Украйна настоява, заедно със западните държави, да "задуши' руското военно производство чрез нови санкции, като твърди, че "95% от основните чуждестранни компоненти", използвани в производството на руски оръжия, са произведени от западни компании.