"Страните от НАТО обсъждат възможността за пряко участие в конфликта в Украйна. Прякото участие на западните страни в украинския конфликт променя неговата същност, като Русия ще бъде принудена да взема решения въз основа на създадените по този начин заплахи", това е заявил президентът на Русия Владимир Путин пред репортери, предават ТАСС и РИА Новости.

"Ако решението бъде взето, това ще означава пряко участие на страните от НАТО във войната в Украйна. Това значително променя самата същност, характера на конфликта. Това ще означава, че САЩ, европейските страни са във война с Русия", е заявил той.

Според руския президент сега има подмяна на понятията: "не става въпрос да се позволи на киевския режим да нанася удари със западно оръжие по руска територия, въоръжените сили на Украйна вечего правят с помощта на БпЛА и други средства".

"Но когато става дума за използване на произведени на Запад прецизни оръжия с голям обсег, става дума за съвсем друга история", е подчертал руският лидер.

Ден по-рано президентът на САЩ Джо Биден заяви,че въпросът за даване на разрешение на Киев да използва оръжия с голям обсег за нанасяне на удари дълбоко в руската територия все още се разработва. Освен това британският вестник Financial Times писа, че в американската администрация има разцепление по този въпрос.

Според Reuters САЩ планират да прехвърлят на киевския режим крилати ракети с голям обсег на действие JASSM, които могат да се появят в Украйна до няколко месеца.