"Русия може да обмисли използването на ядрени оръжия, ако получи надеждни данни за масиран въздушен удар, включително с ракети или безпилотни самолети". Това е заявил руският президент Владимир Путин по време на заседание на Съвета за сигурност, посветено на ядреното възпиране, предава РИА Новости.

На заседанието руският президент е предложил промени в условията за използване на ядрени оръжия, които предвиждат и ядрен отговор да последва при "критична заплаха за суверенитета на Руската федерация и Беларус и с конвенционални оръжия". Путин не уточнява какво означава "критична заплаха".

Според предложенията  на руския президент отговор ще последва, ако има "надеждна информация за изстрелване на средства за въздушно-космическо нападение срещу Русия". Това са "стратегически и тактически самолети, крилати ракети, дронове, хиперзвукови и други самолети".

В началото на септември 2024 г. заместник-ръководителят на руското външно министерство Сергей Рябков съобщи, че Русия възнамерява да промени ядрената си доктрина въз основа на анализ на конфликтите от последните години и "курса на ескалация" на Запада.

.