Русия смята Казахстан не просто за съюзник, а за свой най-близък съюзник. Това заяви на 9 ноември руският президент Владимир Путин, който е на посещение в Астана, пише "Известия“.

"Ние казваме, че Русия и Казахстан са съюзници. Бих искал да подчертая, че във всеки случай ние така гледаме на нещата в Русия, ние не сме просто съюзници, ние сме най-близки съюзници“, заяви Путин.

Руският лидер също изрази надежда, че Русия и Казахстан ще успеят да разрешат важни за тях въпроси, въпреки всички трудности на настоящата ситуация. И те ще укрепят своя суверенитет и ще изпълняват международните задължения, тъй като "единият не пречи на другия“, отбеляза той.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев отбеляза, че смята посещението на руския лидер за успешно.

По-рано на срещата с казахстанския си колега Путин заяви, че стратегическото партньорство и съюз между Русия и Казахстан се развива уверено. На свой ред Токаев подчерта, че Казахстан и Русия са стратегически партньори и съюзници. Той добави, че двете страни имат големи перспективи за сътрудничество в селскостопанския сектор. Освен това той обяви скорошното откриване на руското генерално консулство в казахстанския град Актау.

Путин пристигна в резиденцията на лидера на Казахстан по-рано през деня. Президентът на Руската федерация ще проведе преговори с Токаев, след което ще подпишат документи. В дневния ред ще бъдат обсъдени също перспективите за двустранно сътрудничество и актуални международни въпроси. В чест на руския лидер е предвиден официален прием от името на президента на Казахстан.

Преди това, на 7 ноември, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че посещението на Путин в Казахстан е важно за развитието на отношенията между двете страни.

В края на октомври Путин отбеляза, че руско-казахстанските отношения са на високо ниво. На 7 октомври той проведе среща с Токаев в Ново-Огарево. Тогава руският президент отбеляза, че посещението на казахстанския лидер е знаково събитие.

В същото време Казахстан развива сътридничество и със Запада, включително във военната сфера. Антируските настроения в страната се засилват и антируските прояви зачествяват, включително на институционално ниво.