Руският президент Владимир Путин използва речта си на срещата на Г-20, за да заяви, че е необходимо да се помисли как да се спре трагедията на конфликта в Украйна и заяви, че Русия никога не е отказвала да участва в мирни преговори с Украйна, но тя е блокирала всичко опити за тях, пише The Guardian.

"Военните действия винаги са трагедия", е заявил Путин на виртуалната среща. "И разбира се, трябва да помислим как да спрем тази трагедия", е допълнил той. "Между другото, Русия никога не е отказвала участие в мирните преговори с Украйна".

През октомври 2022 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ, с който официално обяви перспективата за каквито и да било украински преговори с Путин за "невъзможна", но остави отворена вратата за дискусии с Русия.

Путин е използвал речта и за обсъждане на по-широки геополитически въпроси, като е заявил, че голяма част от икономическата дейност се премества в Азия и Африка. Той е допълнил, че Русия е доставила безплатно зърно в Африка, и е подчертал готовността на страната да допринесе за постигането на глобалните цели в областта на климата и развитието - с думи, които ще бъдат изтълкувани от мнозина като опити за по-нататъшно разширяване на зоните на влияние на Русия в световния юг, пише британската медия.