Зависимостта на икономиките на европейските страни от Руската Федерация се оказа по-голяма от зависимостта на Русия от тях. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на среща с жителите на Анадир, която се проведе в рамките на работно пътуване до Чукотския автономен окръг, предава "Анадолската агенция“.

Путин отбеляза, че Западът "има огромни проблеми“, но Русия не е доволна от тези проблеми, "не се присмива“, но отбелязва, че дори водещите икономики в Европа са изправени пред трудности.

"Дори водещите икономики в Европа преминават през трудни времена. Ние имаме растеж, а те спад. Е, няма да говорим за това сега, това са подробности. Не сме доволни, но фактът остава. А той е такъв, че се оказа, че тяхната зависимост от нас е по-голяма от нашата от тях“, заяви руският президент.

"Основното, което показахме на себе си и на целия свят, е, че Русия е самодостатъчна държава във всеки смисъл на думата. Силна и вървяща напред, уверено гледаща напред. Това е безусловно най-важният резултат за миналата година“, заяви още президентът.

Засягайки темата за заплахите срещу руснаците, идващи от чужбина, руският президент посъветва да хората да "помислят за себе си“.

"Е, какво, седят там зад кордона, работят широко, често чрез автоматични системи, раздават заповеди на всички, това не ни плаши, нека си мислят за себе си, какво ще ядат утре, какво ще облекат, с какво ще се хранят и с какво ще пътуват. Всички имат големи проблеми. Дори не е съпоставимо с нашите проблеми“, заключи той.

Путин отлетя за първи път в Чукотския автономен окръг на работно пътуване като президент на Руската федерация. Това е и първото регионално пътуване за президента на Руската федерация през новата година.

Този субект на Руската федерация се намира в Далекоизточния федерален окръг и граничи с Якутия на северозапад, Магаданска област на югозапад и Камчатска територия на юг. На изток областта споделя морска граница със Съединените щати.