"Доставките на Украйна на ракети ATACMS от САЩ са вредни и създават допълнителна заплаха, но Русия ще може да отблъсне подобни атаки", е заявил руският президент Владимир Путин на пресконференция след посещението си в Китай, предаде ТАСС.

"Първо[доставките], разбира се, причиняват вреда и създават допълнителна заплаха. Второ, ние, разбира се, ще можем да отблъснем тези атаки", е заявил Путин. "Най-важното е, че това не може да промени изобщо ситуацията на линията на съприкосновение. Невъзможно е. Това може да се каже със сигурност".

Според руския президент доставката на ракети с голям обхват ATACMS е "още една грешка от страна на САЩ. И то по няколко причини наведнъж".

Путин е  отбелязал, че за Украйна "в този смисъл няма нищо добро“. "Това просто удължава [нейната] агония“. "И накрая, грешка от по-голям мащаб, все още невидима, но все пак от голямо значение, е, че Съединените щати стават все по-лично въвлечени в този конфликт, това е очевидно. И нека никой не казва, че те са нямат нищо общо с това. Вярваме, че имат", е заявил Владимир Путин.

"По-рано украинските въоръжени сили използваха срещу Руската федерация за първи път произведени в САЩ ракети ATACMS, оборудвани с касетъчни боеприпаси", пише руската агенция. Използването им бе потвърдено от самия президент на Украйна Владимир Зеленски. CNN  отбеляза, че американската администрация е прехвърлила тактическите ракети ATACMS на властите в Киев без публичност, за да се опита да изненада руските войски. Според руската страна ATACMS е използван при нападение срещу Бердянск в Запорожка област и Скадовск в Херсонска област. На този фон ООН вече заяви, че последователно се противопоставя на използването на касетъчни боеприпаси.