Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис присъства на подписването на договора за експлоатация и поддръжка на метрото в Солун, което той описа като "важна последна стъпка“ към пускането в експлоатация на дълго отлагания транспортен проект за жителите на северния пристанищен град през 2024 година, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Договорът за 250 милиона евро между Elliniko Metro – публичната компания, известна преди като Attiko Metro и отговаряща за системата на метрото на гръцката столица, и консорциума Thema SA, е за срок от 12 години.

Описвайки възлагането на частен изпълнител да управлява метрото като "смело решение“ на Министерството на транспорта, Мицотакис отбеляза, че "последните събития ни върнаха в съзнанието греховете от миналото, когато не знаехме кой е отговорен за поддържане на важна инфраструктура, платена от гръцките данъкоплатци“.

Премиерът разгледа и археологическия обект под станцията "Агия София“, където се състоя церемонията по подписването. Освен нея, спирката на улица "Венизелос“ също е дала значителни находки при разкопките за метрото, припомня изданието.