Първият дипломат на Брюксел в четвъртък засили натиска върху международните поддръжници на Украйна да премахнат ограниченията върху използването на западни оръжия за нанасяне на удари по цели в Русия, пише Associated Press.

САЩ ограничават използването на балистични ракети с голям обсег, които предоставят на Украйна, а някои членки на ЕС също ограничават използването на своите оръжия. Украйна иска позволение да поразява летища и други военни съоръжения в Русия, които се използват за организиране на атаки срещу нейните въоръжени сили и цивилни.

"Трябва да премахнем ограниченията върху използването на оръжия срещу руски военни цели в съответствие с международното право“, заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, докато външните министри на блока се събраха в Брюксел, за да обсъдят войната.

"Оръжията, които предоставяме на Украйна, трябва да се използват пълноценно и ограниченията трябва да бъдат премахнати, за да могат украинците да нанасят удари по местата, откъдето Русия ги бомбардира. В противен случай оръжията са безполезни“, заяви Борел пред репортери.

Говорейки заедно с украинския външен министър Дмитро Кулеба, Борел осъди атаките на Русия срещу цивилни и гражданска инфраструктура.

"Русия иска да бомбардира европейска страна до пълна капитулация“, посочи той.

Кулеба заяви, че поддръжниците на Украйна ще трябва да обвиняват само себе си, ако Русия спечели.

"Успехът на Русия зависи от едно нещо: от готовността на партньорите да вземат смели решения. Ако се вземат решения, Украйна е успешна на място. Ако не бъдат взети, тогава не се оплаквайте от Украйна, оплаквайте се от себе си“, отбеляза той.

Кулеба настоя, че Украйна иска да атакува само "легитимни военни цели“ в Русия.

"Ако ни бъдат доставени достатъчно количество ракети, ако ни бъде позволено да нанасяме удари, ние значително ще намалим капацитета на Русия да нанася щети на нашата критична инфраструктура и ще подобрим положението на нашите сили на място“, заяви той.

Министърът също така призова Запада да изпълни обещанията за бързо изпращане на военна подкрепа на Украйна.

"Ние плащаме за всички тези забавяния с щетите и загубата на животи“, посочи той. Кулеба призова по-специално за бърза доставка на системи за противовъздушна отбрана Patriot.

Той призова "всички страни, които обещаха да доставят системи Patriot преди месеци, най-накрая да ги доставят. Там са, готови са за доставка. Това, което липсва, е само финалът, зелена светлина, за да го направим".

Украйна обяви миналия месец, че се нуждае от 25 системи за противовъздушна отбрана Patriot, за да защити напълно въздушното си пространство и да защити страната от руски ракетни атаки.

Унгарският външен министър Петер Сиярто, чиято страна се представя като миротворец в Украйна и се противопоставя както на подхода на ЕС, така и на НАТО към войната, заяви, че европейските му партньори изглежда страдат от "военна психоза“.

"По-голямата част от страните от Европейския съюз, заедно с брюкселския елит и бюрократите тук, заемат категорична провоенна позиция“, категоричен е Сиярто. Министърът очаква "тази сляпа, провоенна позиция и провоенна психоза да продължат през следващите месеци“.

Срещата на ЕС в четвъртък трябваше да се проведе в Будапеща, но Борел, с подкрепата на няколко страни членки, реши да я проведе в Брюксел в знак на протест срещу позицията на Унгария относно Украйна.