Първите прототипи на новия британски танк Challenger 3 ще се появят до края на текущата година. Това обяви началникът на Генералния щаб на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Обединеното кралство Патрик Сандърс в реч на международното изложение за отбрана и сигурност (Defence and Security Equipment International (DSEI), което се провежда в Лондон, става ясно от съобщение на официалната интернет страница на британското правителство.

"Ще видим първите прототипи на Challenger 3 тази година“, разкри генералът.

Предполага се, че следващото поколение танкове Challenger 3, които се разработват от съвместното предприятие на британската отбранителна компания BAE Systems и германския концерн Rheinmetall, ще започнат да влизат на въоръжение в Кралските въоръжени сили едва през 2027 година. Първоначално бе планирано общият им брой да бъде 148 единици, но вестник The Daily Mail отбелязва, че на фона на войната в Украйна Обединеното кралство може да увеличи поръчката.

В момента основният танк на британската армия е Challenger 2: Обединеното кралство има повече от 210 такива машини в експлоатация. Според информация, представена в парламента в Лондон през март, малко над 150 от тези машини са готови за употреба.

На 14 януари Великобритания стана първата западна страна, която обяви, че ще достави на Украйна танкове - 14 от модела Challenger 2. Миналата седмица бе потвърдено за първия по рода си инцидент с унищожаването на Challenger 2 за почти 30 години употреба.

В речта си Сандърс също подчерта, че до края на 2024 година Обединеното кралство ще завърши доставката на 50 щурмови хеликоптера AH-64E Apache. Освен това той заяви, че през следващите пет години армията на страната ще получи 350 бронирани машини Boxer.