Първата група от шестима пилоти на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще завърши обучението си за управление на изтребители F-16 най-рано следващото лято, съобщава американският вестник The Washington Post, като се позовава на украински, европейски и американски официални лица и военни, включително високопоставени служители.

От редакцията отбелязват, че в първия кръг на обучение са допуснати само шестима летци, а двама са определени като резервни кандидати.

Въпреки че избраните владеят отлично английски, те първо ще бъдат изпратени във Великобритания за четиримесечен езиков курс. В рамките му се очаква те да овладеят терминологията на реактивните изтребители. В този етап ще участва и наземен персонал. Дания е поискала да обучава цели екипажи, а не само отделни пилоти.

Всичко това отлага началото на бойното обучение, което се очаква да продължи шест месеца, за януари, според украински официални лица. В същото време втората група с приблизително същия брой пилоти ще бъде готова шест месеца по-късно - приблизително преди края на следващата година. В Киев описват ситуацията като "забавяне“, но не критикуват чуждестранните си партньори.

Американски служители казват, че още 20 украински пилоти са готови за обучение на английски език. В същото време повечето от най-добрите украински пилоти се очаква да останат у дома, където да продължат да летят на съветски машини.

Командващият Военновъздушните сили на ВСУ Сергей Голубцов увери, че през последната година украинските авиатори са посещавали онлайн курсове по английски език. "За летателния и наземния персонал ще се проведе допълнително специализирано обучение по терминологията, необходима за обучение на F-16... В Украйна не беше възможно да се обучават пилоти и друг персонал на тази терминология поради липсата на опит“, уточни генералът.

Въпреки това, тъй като избраните пилоти вече имат високо ниво на базов английски, изучаването на допълнителната терминология "няма да отнеме много време“. Голубцов подчерта, че F-16 са оборудвани с мощен радар, който ще позволи на Украйна да идентифицира повече цели и да противодейства по-добре на вражески самолети, ракети и дронове.

Освен това Украйна ще може да разположи осигурени от Великобритания противокорабни ракети Harpoon на самолети F-16, за да воюва срещу руския флот. От тези изтребители ще бъдат изстрелвани и американски високоскоростни ракети HARM. Те са адаптирани за МиГ-ове, но тяхната ефективност е значително ограничена поради липсата на система за насочване.

Представителят на Министерството на отбраната на Нидерландия подполковник Марк ван де Беек подчерта, че основният проблем при обучението на украинските пилоти е липсата на инструктори.

"За да обучите боен пилот, се нуждаете от бойни пилоти... скъпо е и вече няма толкова много възможности за малките държави“, обясни той.

Украйна подписа меморандум със своите западни съюзници за създаване на коалиция за обучение на пилоти на F-16 в рамките на тазгодишната среща на върха на НАТО, която се проведе в литовската столица Вилнюс. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ученията ще започнат този месец. Чешката република наскоро дари симулатори за обучение на F-16.