В САЩ лекари трансплантираха цяло око на пациент за първи път в света. Въпреки факта, че зрението на мъжа не се е възстановило, този случай е пробив за медицината, пише Reuters.

Трансплантацията е извършена на 46-годишния военен ветеран Арън Джеймс. Случва се инцидент с него - мъжът е ударен от ток на работа. В резултат на това лявото част от лицето му, носът, устата и лявото око са силно увредени. 

Арън е претърпял частична трансплантация на лице и трансплантация на око, като операцията е продължила 21 часа. След шест месеца лекарите са забелязали положителна динамика в органа на зрението - кръвоносните съдове и ретината функционират добре. 

"Самият факт, че сме трансплантирали око, е огромна стъпка напред, за която се е мислило от векове, но никога не е направена“, е заявил Едуардо Родригес, ръководител на екипа от лекари, извършил трансплантацията.

По думите му целта на лекарите не е била да възстановят зрението, а да запазят жизнеспособността на очната ябълка. 

За да се ускори възстановяването на връзката между зрителния нерв на окото и мозъка на реципиента, хирурзите сасъбрали стволови клетки от костния мозък на донора и са ги инжектирали в нерва. Към момента обаче връзката между тях не е установена.