Военният и политически наблюдател Александър Коваленко коментира първата ясна снимка на модернизираната руска бомба ФАБ-3000 с монтиран на нея УМПК (модули за планиране и корекция), предава УНИАН.

"Слуховете, че командването на руските сили не е било доволно от ефективността на ФАБ-3000 и е изпратило проекта за преразглеждане, са основателни", е коментирал експертът.

Той е заключил, че конструкторите не са направили никакви промени в самата бомба: "Дори носовата част на ФАБ-3000 е покрита с обтекател, за да се намали въздушното съпротивление по старомодния начин."

"Що се отнася до самия УМПК, конструкторите не са изобретили колелото и са монтирали на тритонната бомба всъщност копие на модула, който се монтира на бомби с тегло един тон и половина. Не е изненадващо, че УМПК, който уж беше специално проектиран за ФАБ-3000 през 2023 г. и уж "успешно" тестван през зимата-пролетта на 2024 г., се оказа напълно неподходящ за инсталиране на бомба с масово-инерционни характеристики, сравними с тритонна бомба", е добавил Коваленко.

В същото време той е предупредил, че руснаците ще продължат да използват ФАБ-3000, дори докато се довършва УМПК за него:

"Точността и надеждността на ФАБ-3000, разбира се, куцат, но разрушителната му сила е чудовищна, така че руските сили няма да се откажат да го използват, дори и в дефектния му вид."