Референдумът по редица въпроси, организиран от управляващата коалиция в Полша едновременно с парламентарните избори, е провален. Едва 40% от гласоподавателите са участвали в него, което означава, че резултатите от допитването не са задължителни, съобщава Rzeczpospolita.

Според екзитпол на Ipsos за резултатите сред гласоподавателите, които са изразили желание да гласуват на референдума, отговорите на всички въпроси са почти единодушни.

На въпрос за продажбата на държавни активи на чуждестранни компании, което може да доведе до загуба на контрол върху стратегически сектори на икономиката, 97,5% са против, останалите са за.

На въпрос за повишаване на възрастта за пенсиониране - 96% са "против“, за демонтирането на оградата по границата с Беларус - 97,8% са "против“; относно приемането на нелегални мигранти от Полша – 98,6% "против“.

Гласоподавателите в секциите можеха самостоятелно да решат дали да вземат или не формуляри за гласуване на референдума и на какви въпроси да отговорят.

Както беше съобщено, резултатите от екзитполовете за парламентарните избори прогнозират смяна на властта в Полша. Реалното преброяване на гласовете все още е в начален етап.

Опозицията обяви победа, въпреки че формално управляващата партия "Право и справедливост" спечели първото място.