Иран държи пръста си на спусъка. С всеки изминал ден тревогата за това кога, но най-вече къде, Израел ще атакува расте и се засилва. А Ислямската република се подготвя трескаво на всички нива, за да има възможно най-малко жертви, но и за да защити активите си, които смята за по-ценни, знаейки, че Израел ще изпълни заплахата си да "плати" за изпратения "дъжд" от балистични ракети, пише гръцката ProtoThema в обширна публикация за напрежението между Иран и Израел.

"Фокус" представя превод на материала без редакторска намеса

Въпросът обаче е, че все още никой не знае как, къде и кога ще удари Израел. И така, как се подготвя Иран?

Сателити, С-400 и... Русия

На дипломатическо ниво цари смут. Иран е поискал, както съобщава New York Times, Русия да помогне на ниво ранно предупреждение. По-специално, да предостави необходимата информация от своите шпионски спътници. В този случай руските спътници биха могли да предупредят противовъздушната отбрана на Иран за началото на нападение - например изстрелване на ракети или излитане на изтребители - и да насочат системите за противовъздушна отбрана на страната да предприемат контрамерки.

Правителството на Путин е на "открита линия" с това на Нетаняху - което се потвърждава от факта, че на 1 октомври е имало комуникация с опит да се предотврати иранска атака - но анализатори и дипломати са единодушни, че "Русия не може да си позволи да откаже помощ на Иран". Освен това фактът, че от ирански дипломати изтече информация, че Техеран е уверил Москва по категоричен начин, че не желае да влиза във война с Израел и САЩ, е още една причина, поради която Русия не може да каже "не" на искането за помощ за противовъздушна отбрана.

И докато иранските въоръжени сили и системи за противовъздушна отбрана са поставени в състояние на повишена готовност, очакваната израелска атака се предполага, че ще демонстрира кои модерни системи за противовъздушна отбрана и радари Техеран получи през август миналата година. Тогава ирански официални лица разкриха, че са започнали да получават системи, но все още не е известно дали сред тях са били С-400 - най-модерната руска система за противовъздушна и противоракетна отбрана (Иран разполага със С-300).

Трябва да се приеме за даденост, че в "най-чувствителните" (и потенциални) обекти на Иран, като ядрените съоръжения, както и тези за производство и износ на петрол, мерките за сигурност са повишени в максимална степен.

Ръководство на "безопасно място"

Върховният лидер на Иран аятолах Хаменей може и да се е появил публично с пушка, за да демонстрира, че не се страхува от Израел, но това не означава, че той е лесна мишена за Израел. Тъй като е известно, че Израел до голяма степен е променил тактиката си, планирайки прецизни удари, за да отстрани лидерите на своите противници (както направи с ХАМАС), вече повече от седмица е известно, че Хаменей е преместен на "безопасно място".

Очевидно местоположението не се разкрива, което ни оставя да предположим, че става въпрос за сигурна сграда. Същото, между другото, се случва - но с по-нисък тон и интензивност - и с останалата част от иранското ръководство, въпреки че Техеран се фокусира върху защитата на своя върховен лидер от израелците.

Пейджъри и взривяващи се радиостанции? Не и в Иран

"Грешката" на "Хизбула", на която беше нанесен тежък удар от експлозиите на нейните пейджъри и радиостанции, се превърна в "урок" за Иран. След него Иран инструктира своите ръководители на гражданско и военно равнище да спрат да използват пейджъри и радиостанции и да премахнат електрическите устройства (напр. мобилни телефони), които могат да бъдат заложени като бомби.

Във втори план, както стана известно, те са поискали помощ от руските и китайските разузнавателни служби за контрол на устройствата, които МОСАД би могъл да заложи с експлозиви. При извършените мащабни проверки обаче не е открито нищо ценно, поне досега.

Брутална чистка от агенти на МОСАД

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала предприема драконовски мерки за своята безопасност, но след нападението на 6 октомври постоянно се притеснява, че ще бъде убит. Ето защо постоянно сменял укритията, а малкото хора, които не са от "Хизбула", които са се срещали с него, са били със завързани очи след безбройни разходки из Бейрут, за да загубят ориентация.

Ясно е, че независимо дали израелците са го проследили по субстанция, поставена в ръката му от ирански агент, информацията за местонахождението му е била предоставена от иранец или иранци, които са били "утвърдени източници в иранската система".

Възможността сред тях да има предател, който да съобщи на израелците местонахождението на Хаменай, е нещо, което Революционната гвардия иска да обезсили. Поради тази причина тези дни в Иран се провежда разследване, което се фокусира върху членове на Революционната гвардия от среден и висок ранг, за да се установи кой е на заплата при Израел. Вече 20 ирански служители са арестувани като агенти на МОСАД, един от които обаче се откроява. Той е ръководител на иранската тайна служба, натоварена със задачата да проследява агенти на МОСАД, който според иранските власти се оказва... агент на Израел. "Разчистването" продължава...

Активиране на съюзнически екипи

Съобщава се, че Иран планира да отговори с контраатака по време на израелското нападение. При това изглежда, че не само ракетните му системи, които така или иначе са в готовност, но и регионалните групи, които финансира и оборудва, ще бъдат полезни.

Съобщава се, че иранците са информирали паравоенни и военни групи в съседни държави да "отговорят", ако бъдат нападнати. Като се има предвид, че някои от тях, като например йеменските хути, са насочени срещу американските сили, това е причината Съединените щати да атакуват военни позиции в Йемен преди началото на израелската атака. Освен това Ислямска съпротива в Ирак (коалиция от милиции в Ирак и Сирия, въоръжени от Иран) също заяви, че ще атакува американските бази в Ирак и в целия регион, ако Съединените щати предприемат израелска атака срещу Иран.

Хакерите на своите екрани

След като войната се пренесе на екраните на мобилните телефони и компютрите, иранците смятат, че Израел може да използва високите си технологии, за да води електронна война, като парализира комуникациите и транзакциите в страната. Ето защо той е поставил в бойна готовност собствен