Гръцкият президент от периода 1985-1990 г. Христос Сардзетакис е починал в четвъртък на 92-годишна възраст, пише Proto Thema.

По думите на изданието Сардзетакис, който през последните години е имал сериозни здравословни проблеми, е бил откаран с пневмония на 1 декември в болницата "Лайко" в Атина, а на 3 декември е бил преместен в интензивно лечение с остра дихателна недостатъчност.

Сарджетакис е роден на 6 април 1929 г. в Солун в семейството на жандармерийски офицер. През 1950 г. завършва Юридическия факултет на университета "Аристотел“ в Солун, през 1955 г. започва юридическата си кариера като адвокат.

През 1963 г., докато работи като следовател в Солун, той се сблъсква със случай, който го прави известен в цяла Гърция. На 22 май 1963 г. Григорис Ламбракис, депутат от Обединената демократична лява партия, беше убит на градския площад след митинг на представители на ултрадесни организации. Сардзетакис ръководи разследването, въпреки политическия натиск, на който е подложен, тъй като има доказателства за участие в случая на полицията, правителствените кръгове и кралския съд. В резултат на разследването, което доказа участието на властите в убийството на популярния опозиционен политик, премиерът Константинос Караманлис подава оставка и напуска Гърция.

В периода 1965-1967 г. Сардзетакис учи търговско и европейско право в Париж. По време на профашистката диктатура на "черните полковници" (1967-1974) е преследван. Веднага след преврата е отзован от мястото на обучение във Франция, а през май 1968 г. заедно с още 29 адвокати е изключен от съдебната власт от хунтата. Арестуван два пъти, измъчван и затворен без съд за една година. Под международен натиск той е освободен през ноември 1971 г. С падането на диктатурата той е реабилитиран и върнат на служба през септември 1974 г. След това работи във Върховния съд, бил е председател на Апелативния съд, от 1982 г. - член на Касационния съд.

През 1985 г. той е предложен за президент на Гърция от Панелинското социалистическо движение (ПАСОК) и е избран на този пост на 29 май 1985 г. с подкрепата на левите партии. Той остава президент на Гърция до 5 май 1990 г., след което практически престава да участва в политическия живот на страната. Сардзетакис е автор на редица научни статии и книги в областта на юриспруденцията и политическите науки, почетен член на Върховния съд на Португалия.

Превод и редакция: Юлиян Марков