Протестиращи срещу увеличаването на данъците нахлуха в парламента на Кения в столицата Найроби, съобщава Citizen TV.

В доклада на медията се допълва, че част от сградата "гори“. Недоволните граждани също така са подпалили сградата на Градския съвет на Найроби и ограбиха клуб, принадлежащ на висш държавен служител.

Според съобщения в медиите хиляди хора са излезли по улиците на кенийските градове. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите. По-специално в град Кисуму много фирми и магазини са затворени от сутринта, а движението е парализирано. Медиите, позовавайки се на лекари, твърдят, че има най-малко осем загинали и 50 ранени в резултат на сблъсъци,

Нова вълна от протести срещу плановете на правителството за повишаване на данъците започна в Кения в средата на юни.

Според Citizen Digital 195 членове на парламента са гласували за противоречивия законопроект на 25 юни, 106 са се обявили против. Предстои гласуване на трето четене. Ако документът получи окончателно одобрение, президентът ще го одобри. Лидерът на мнозинството в Националното събрание Кимани Ичунгва предложи двуседмична почивка, започваща на 28 юни, за да може депутатите да изслушат своите избиратели.

AFP допълва, след началото на протестите бяха направени изменения в проектобюджета за премахване на 16% ДДС върху хляба, транспортирането на захар, мобилните и финансови услуги, транзакциите в чуждестранна валута, а също така беше въведен 2,5% данък върху моторни превозни средства и акциз върху олиото. Президентът Уилям Руто заяви, че правителството е готово да започне диалог с протестиращите. Въпреки това безредиците продължиха.