Управляващата социалистическа партия в Испания (PSOE) подаде иск, след като чучело на премиера Педро Санчес беше бит по време на демонстрациите в новогодишната нощ в Мадрид, съобщава брюкселската редакция на Politico, позовавайки се на испански медии.

Социалистите поискаха от прокуратурата да идентифицира извършителите, заявявайки, че "линчуването" на куклата може да представлява "подстрекаване към омраза" срещу Санчес.

Санчес е изправен пред месеци на недоволство, след като си осигури нов мандат като министър-председател, като предложи споразумение за амнистия на каталунските сепаратисти в замяна на тяхната политическа подкрепа за неговото правителство.

Срещу тази коалиция се обявиха дясната опозиция, мнозина в съдебната система и видни юристи.

В новогодишната нощ тълпа от около 300 протестиращи се събра пред централата на социалистите, нанизаха пинята, която приличаше на Санчес, и я удряха, докато се счупи.

Социалистите веднага осъдиха инцидента и обявиха, че партията ще реагира със "законови средства".

В иска, заведен от PSOE се заявява, че "побоят" е "кулминацията на тормоза" над централата на партията, която "не е в състояние да функционира нормално от месеци", тъй като тълпи редовно се събират, за да протестират срещу споразумението за амнистия на Санчес.

Социалистите също посочиха с пръст крайнодясната партия Vox, силен критик на сделката на Санчес с каталунците, като заявиха, че партията е "общият" фактор зад всички "координирани действия" през последните месеци.