Протестиращи в Бангладеш нахлуха в официалната резиденция на премиера Шейх Хасина след ожесточени сблъсъци, при които досега са загинали над 100 души. Отбелязва се, че малко преди това тя избяга в съседна Индия, съобщава вестник BILD.

Местни телевизионни канали показаха кадри на хиляди хора, които нахлуват в правителствения дворец в столицата Дака. След това започват да празнуват "победата си“ пред камерите на журналистите.

Според Reuters и Sky News премиерът Шейх Хасина е подала оставка и е избягала заедно със сестра си в Индия с хеликоптер, за да "намери защита“ извън официалната си резиденция. Първоначално Хасина планирала да запише реч за гражданите на страната, но не й останало време.

Главнокомандващият армията на Бангладеш Вакер Уз Заман обяви, че след оставката на премиера ще бъде сформирано временно правителство. "След ползотворни дискусии с всички политически партии, ние решихме да сформираме временно правителство“, цитира Dhaka Tribune думите му.

Масовите протести в Бангладеш започнаха през юли, когато студентите протестираха срещу въвеждането на квотна система при разпределението на длъжностите за държавната служба.

По време на протестите полицията задържа около 10 000 души. С течение на времето хора от различни сфери, включително знаменитости, се присъединиха към студентските демонстрации. Солидарност с демонстрантите изразиха и 47 компании от жизненоважния за икономиката на страната текстилен бранш.